AVUKAT OLMAK (2)

Hukuki çekişmelerin temelinde çıkar çatışması yatmaktadır. Avukat, taraflar arasındaki çıkar çatışmasının boyutlarını doğru kavradığında, ilişkinin hukuki mahiyetini doğru teşhis ettiğinde kimi zaman kimseye yararı olmayacak pek çok çekişmeyi ayıklayarak, taraflar arasında bir uzlaşma ortamı yaratmayı becerebilmelidir. Belki de iletişimin yanlış kurulmasından kaynaklanan bir çekişmeyi yıllar sürecek bir dava haline getirmeden çözmek mümkün olabilir. Avukatın görevi ve sağladığı hukuki hizmetin tanımında sonuç olarak çekişmenin çözümü bulunmaktadır. Çözüme giden en kısa yol sağlıklı ve düzeyli bir iletişimdir. 

 

İletişim çok taraflı bir ilişkidir. Bu nedenle temelinde empati olmalıdır. İletişimin öznesi olan insanın yaşı, eğitim durumu, sosyal – kültürel ve ekonomik konumu iyi anlaşılmadan başarılı bir iletişim kurmak kolay değildir. Bu nedenle de avukatın anlayışlı, sabırlı ve bilgili olması önemlidir.

 

Uzun yıllara dayanan deneyimlerimle çok inanarak söyleyebilirim ki hukuki sorunların çözümü öncelikle kendi müvekkilini ikna etmekle başlar. Avukat eğer sorunu doğru analiz edebilmiş ve müvekkili ile kurduğu etkili bir iletişim ile adil bir bakış açısını ortaya koyabilmiş ise çözüme çok yaklaşmış demektir.


Av. Aydın AKBULUT